©ontent

Nieuws • Blog

Start van een nieuw schooljaar… mix van opwinding en uitdaging

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en voor onze hoogbegaafde kinderen en jongeren brengt dit een bijzondere mix van opwinding en uitdagingen met zich mee. Ik wil graag met je delen wat je kind vanuit het eigen perspectief doormaakt en wil je manieren aanbieden waarop we kunnen helpen om deze overgang zo soepel mogelijk te maken.

 

Nachten worden onrustiger

Voor hoogbegaafde kinderen lijken de nachten soms een eindeloze reeks van gedachten en ideeën te zijn. Het brein van een hoogbegaafd kind blijft actief, zelfs in rust. Dit kan leiden tot onrustige nachten waarin ze zich bezighouden met complexe gedachten en zich afvragen over de vele mogelijkheden die de toekomst brengt. Het is belangrijk om begripvol te zijn als ze zich moe voelen na een onrustige nacht en misschien wat extra slaap nodig hebben.

 

Stress neemt toe

Hoogbegaafde kinderen kunnen zich soms overweldigd voelen door de hoge verwachtingen die ze van zichzelf hebben en die anderen hebben. Ze willen graag uitblinken en zijn perfectionistisch van aard. Dit kan leiden tot verhoogde stressniveaus dus ook aan het begin van het schooljaar. Het is nuttig om open gesprekken te voeren over stress en manieren om ermee om te gaan.

 

Angst voor het onbekende

Hoewel hoogbegaafde kinderen vaak een diepgaande interesse hebben in leren, kunnen nieuwe situaties hen angstig maken. Het onbekende kan beangstigend zijn omdat ze gewend zijn aan het begrijpen van de wereld om hen heen. Help je kind om zich voor te bereiden op het onbekende door openlijk te praten over wat ze kunnen verwachten en wat er van hen wordt verwacht. Dit kan de angst verminderen en hen helpen zich zelfverzekerder te voelen. Probeer zoveel als mogelijk in te spelen op voorspelbaarheid: de route al eens afleggen, de school bezoeken, de boeken al eens inkijken,…

 

Geen aanstellerij

Het is belangrijk om te onthouden dat de emoties en ervaringen van je hoogbegaafde kind echt zijn, zelfs als ze soms intens lijken. Ze zijn geen aanstellers. Hun brein werkt op een manier die hen in staat stelt om dieper na te denken en alles intenser te ervaren. Het kan nuttig zijn om een luisterend oor te bieden en hun gevoelens serieus te nemen, zelfs als je ze niet altijd volledig begrijpt.

 

Brein dat de mogelijkheid biedt om te analyseren en intensere beleving te ervaren

Het is fantastisch om te beseffen dat je kind een brein heeft dat de wereld op een unieke manier kan begrijpen. Ze hebben de gave om complexe problemen op te lossen, diepgaand te analyseren en intens te genieten van hun interesses. Moedig hen aan om hun passies te volgen en te leren van de wereld om hen heen, ook al is dat niet altijd binnen een schoolse context.

Over de auteur

Elke Coorens

Lees verder

Hoogbegaafd en niet geslaagd

Hoogbegaafd en niet geslaagd

Hoogbegaafd en niet geslaagd: hoe om te gaan met onderpresteerders in het reguliere onderwijs? Het einde van het schooljaar nadert en de resultaten zijn bekend. Zoals gebruikelijk melden verschillende leerlingen zich met B- of C-attesten. Wat is er aan de hand? Hoe...

Lees meer
HB praatkaarten

HB praatkaarten

Psycho-educatie, het verstrekken van informatie en educatieve ondersteuning, is van groot belang bij hoogbegaafden om hen te helpen begrijpen en omgaan met hun unieke eigenschappen en uitdagingen. Hoogbegaafde kinderen en jongeren hebben vaak specifieke behoeften die...

Lees meer