©ollege

Automatisatiecursus

Automatisatiecursus: breintrein aan – ge – zet

Hoogbegaafden kunnen soms moeite hebben met automatisering in rekenen of spelling vanwege de manier waarop hun denkprocessen werken. Ze hebben een goed ontwikkelde analytische denkstijl, wat betekent dat ze geneigd zijn om complexe problemen op een diepgaande manier te benaderen en te verwerken. Daarbij hebben ze de neiging om te vertrouwen op logisch redeneren en begrip in plaats van op het memoriseren van feiten.

Bij automatisering gaat het echter om het routinematig en snel uitvoeren van bepaalde taken, zoals het snel ophalen van basiskennis of het toepassen van regels en procedures zonder er bewust over na te denken. Hoogbegaafden kunnen dit als repetitief en saai ervaren, omdat het niet overeenkomt met hun voorkeur voor diep begrip en complexe denkprocessen.

Bovendien hebben hoogbegaafden vaak een hogere tolerantie voor ambiguïteit en onvolledige informatie, omdat ze gewend zijn aan het omgaan met complexe en abstracte concepten. Dit kan leiden tot slordigheden bij het automatiseren van taken zoals spelling, waarbij precisie en consistentie belangrijk zijn.

Het is belangrijk op te merken dat dit geen universele waarheid is en dat niet alle hoogbegaafde individuen moeite zullen hebben met automatisering in rekenen of spelling. Hoogbegaafdheid is een complexe eigenschap en individuele verschillen spelen een grote rol. Sommige hoogbegaafden kunnen juist zeer goed zijn in automatisering, terwijl anderen er moeite mee hebben.

Data schooljaar 2023-2024: tweedaagse maandag en dinsdag (9u tot 16u)

  • 9, 10/10/2023
  • 15, 16/1/2024
  • 22, 23/4/2024

 

Tarief: €360 (€30/u)

Inschrijvingsvoorwaarden:

  • inschrijven voor een volledige tweedaagse
  • betaling bij de start van het programma
  • schriftelijk akkoord van de school voor de vrijdagen (niet van toepassing voor kinderen in thuisonderwijs)

Inschrijven via webshop vanaf 15 juni 2023: klik hier.