©ollega’s

Jan Van Hees

Jan Van Hees

Ik heb altijd al een passie voor sport gehad. Badminton in mijn jonge tienerjaren, basketbal daarna. Eens ik ben beginnen werken, is zwemmen en mountainbike erbij gekomen en vooral, wildwater kanovaren. De wildwater microbe heeft mij goed te pakken gehad en na het behalen van mijn coaching diploma heb ik grote delen van Europa afgereisd om kanoles te geven of riviertochten te begeleiden. Dit was de start van mijn coaching carriere.

Toch heb ik voor mijn opleiding niet gekozen voor sport, maar voor technologie. Als student Industriëel Ingenieur deed ik de dingen graag al een beetje anders. Ik was, en ben nog steeds, fervent Linux gebruiker. Linux en Unix is steeds een rode draad gebleven doorheen mijn loopbaan.
Ken uw OS, ook als programmeur, beheers de basics, ken uw commandline, leer vim of emacs. Dit zijn allemaal woorden die ik zo vaak heb uitgesproken en heb toegepast.

2 ongevallen hebben mijn wildwater carriere kortgesloten. De eerste was een sleutelbeenbreuk tijdens het varen. Een tweede was een val met een hernia als gevolg. Na mijn sleutelbeenbreuk ben ik beginnen kracht- en mobilisatietraining toe te voegen aan mijn kano coaching omdat ik merkte dat daar zo enorm veel potentieel verloren ging. De revalidatie van de hernia was pittig, maar is verlopen zonder operaties of inspuitingen. Hier heb ik geleerd hoe belangrijk het is om op zoek te gaan naar de oorzaak en niet enkel te werken aan de symptomen.

Vanuit die ervaring ben ik aan een opleiding personal trainer begonnen. Mijn doel, andere mensen helpen met mijn kennis en ervaring, waar ik jaren achter gezocht heb, geprobeerd heb. Deze opleiding personal trainer was mijn opening tot de échte interessante opleidingen rond gezond bewegen en blessure preventie.

“Dit is de eerste keer dat iemand mijn probleem zo bekijkt”, “Ik had geen idee dat het zo erg was”, dit zijn reacties die ik vaak krijg tijdens een intake sessie. Ja, het is vaak confronterend om jezelf te zien bewegen. Maar daarna kunnen ervaren hoe het kan worden en dat ook zelf kunnen zien, dat is goud waard. Een paar kleine aanpassingen kunnen zo’n gigantisch effect hebben op de houding of op bewegingen.

Als buitensporter breng ik mijn trainingen nog steeds graag naar buiten. Gyminabag, wat klein materiaal in een rugzak en ik kan overal trainen. Jaarlijks neem ik nog steeds deel aan enkele open water zwemwedstrijden. De mtb is vervangen door een racefiets waar ik met veel plezier mijn kilometers op blijf malen, mits een paar aanpassingen aan de rugblessure. Dieren kunnen altijd een lach op mijn gezicht toveren.

mind-bodycoach